Cutremur pentru mediul de afaceri din România. Suntem la un pas de un val de falimente

de: Mădălina Bahrim
23 05. 2022

Situația economică din prezent generează presiuni și riscuri crescute pentru antreprenorii români. Banca Națională a României avertizează cu privire la faptul că numeroase societăți pot ajunge în faliment, în perioada următoare, iar cauzele pentru această situație țin de context și sunt multiple.

Analiștii BNR sunt de părere că, odată ce măsurile de sprijin lansate de Guvern vor înceta să mai fie aplicate, oamenii de afaceri din țara noastră se vor confrunta cu dificultăți în a-și ține firmele pe linia de plutire.

De altfel, costurile ridicate cu energia şi cu alte materii prime reprezintă alte pietre grele de încercare pentru antreprenorii români, mai consideră experții Băncii Naționale.

Nu doar falimentele sunt posibile, ci și restructurările

Nu în ultimul rând, vorbim și despre nevoia de tehnologizare care ar putea genera restructurări, dar și falimente, mai susțin aceștia.

„Pe orizontul mai îndepărtat de timp, incertitudini rămân însă asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată cu sistarea sprijinului guvernamental, precum şi în condiţiile costurilor ridicate cu energia şi cu alte materii prime, dar şi ale nevoii de tehnologizare, ce ar putea conduce la restructurări sau falimente de firme. Importante din perspectiva situaţiei viitoare a pieţei muncii sunt şi implicaţiile tendinţelor de extindere a automatizării şi digitalizării, precum şi ale creşterii recursului la muncitori extracomunitari”, transmit analiștii BNR.

Pe de altă parte, analiștii sunt îngrijorați și de inflație, din perspectiva presiunilor asupra creșterii salariilor.

„S-a apreciat că, în acest context, presiuni sporite de creştere a salariilor, motivate prioritar de dinamica inflaţiei, s-ar putea materializa mai ales în domenii confruntate cu penurie cronică de personal, în timp ce pe ansamblul sectorului privat este de aşteptat o creştere relativ moderată, pe fondul efectului de demonstraţie al politicii salariale prezumate a fi menţinută în sectorul public în acest an, dar, mai ales, al constrângerilor venite din majorarea deosebit de amplă a costurilor companiilor cu energia, transportul şi cu materiile prime”, subliniază banca centrală.